Fiets meenemen in de trein: hoe werkt dat?

Een fiets meenemen in de trein is bij de NS onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Het is bijvoorbeeld alleen toegestaan om met de fiets in de trein plaats te nemen buiten de spitstijden met uitzondering van de vouwfiets. Fietsen kunnen op werkdagen alleen mee worden genomen voor 06.30 uur, na 18.30 uur en tussen 09.00 uur en 16.00 uur. In de zomermaanden juli en augustus gelden de spitstijden niet en evenmin op feestdagen of in het weekend.

fiets meenemen in de trein

Dagkaart NS fiets in de trein

Voor het vervoeren van een fiets in de trein is het nodig om een NS dagkaart fiets aan te schaffen. Het kaartje heeft een vaste prijs van 7,50 euro ongeacht de lengte van het traject of de bestemming. Het is niet toegestaan om fietsen met een verbrandingsmotor mee te nemen vanwege veiligheidsredenen. Indien er overgestapt wordt op een trein van een andere vervoerder, dan kunnen er andere regels gelden. Een dagkaart fiets is bovendien niet geldig in de Intercity direct. Het kaartje kan gekocht worden bij de automaat op het station of via de OV-kaart worden opgeladen.

  • Dagkaart fiets 7,50 euro
  • Vaste prijs ongeacht bestemming of traject
  • Geen fietsen met verbrandingsmotor
  • Andere vervoerder, andere voorwaarden
  • Geen geldigheid voor Intercity direct

Wil je een fiets meenemen in de bus of fiets meenemen in de metro? Druk dan op een van de links.

> Tot wel 40% korting: kinderfietsen & damesfiets!

Fiets NS plaatsen in de trein

Er is in iedere trein van de NS waar het is toegestaan om fietsen mee te nemen een apart gedeelte beschikbaar. De locatie waar de fiets kan worden geplaatst, is te herkennen aan een sticker op de buitenzijde van het treintoestel. Mocht er sprake zijn van te weinig ruimte, dan kan het verzoek uitgaan om te wachten tot het volgende treintoestel arriveert. Dat geldt ook indien een speciale ruimte voor  het plaatsen van fietsen in de trein ontbreekt.

Indien er bagage vervoerd wordt op de fiets, dan zal deze er afgehaald moeten worden gedurende de treinreis. Elke reiziger blijft gedurende het traject verantwoordelijk voor de eigen fiets. Er is geen mogelijkheid tot het afsluiten van een verzekering bij de vervoerder.

  • Fiets stallen in daarvoor aangewezen ruimte
  • Ruimte herkenbaar aan sticker
  • Bagage van fiets verwijderen
  • Eigen verantwoordelijkheid voor fiets

Vouwfietsen mogen gratis mee in de NS trein, want deze fietsen worden in ingeklapte positie als handbagage gezien. Indien er sprake is van een aangepaste fiets die verstrekt is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, dan kan deze gratis in de trein worden meegenomen net zoals voor een rolstoel geldt. Er hoeft geen Bijzondere Vergunning te worden aangevraagd, maar wel is de fiets aan bepaalde afmetingen gebonden. Zo mag de fiets namelijk niet langer zijn dan 150 centimeter en niet breder zijn dan 75 centimeter. Het betreft hier de buitenmaten.

  • Ingeklapte vouwfietsen mogen gratis mee
  • Aangepaste fietsen mogen gratis mee
  • Geen Bijzondere Vergunning nodig

Liever geen vouwfiets? Kijk dan eens bij de goedkope omafietsen. Deze zijn erg populair en erg comfortabel vanwege de lage opstap. Vóór 15:00 besteld, de volgende werkdag al in huis!

 

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Fiets mee in trein bij internationaal reizen

Ook in andere landen in Europa is mogelijk om fietsen mee te nemen en vanuit Nederland kan dat in de internationale trein. Er kunnen onder meer normale fietsen, racefietsen, ligfietsen, tandems en mountainbikes worden meegenomen als de internationale trein over een voor het plaatsen van fietsen bestemde ruimte beschikt.

Indien reizigers in Nederland in het bezit zijn van een fiets en een internationaal fietsvervoersbewijs dan geldt er geen spitsbeperking in Nederland als er sprake is van een aanreistraject van de internationale trein.

Voor het aanbod van internationale reizen vanuit Nederland naar andere landen gelden per vervoerder, trein of bestemming andere eisen. Het is bijvoorbeeld alleen mogelijk om een fiets mee te nemen aan boord van de Thalys indien het voorwiel eraf is gehaald en de fiets in een fietshoes is verpakt. Een vouwfiets kan ingeklapt worden meegenomen. Dezelfde voorwaarde geldt ook voor de TGV.

In de Intercity naar Brussel kunnen fietsen worden meegenomen indien de reiziger over een internationaal fietsticket beschikt. Per persoon kan er één fiets vervoerd worden. Bij het meenemen van een vouwfiets geldt dat deze ingeklapt moet worden en op het balkon of onder of boven de zitplaats neergelegd moet worden. Het is voor een vouwfiets niet nodig om een internationaal fietsticket te kopen.

Wie met de fiets internationaal gaat reizen met de trein wordt aangeraden zich vooraf goed te informeren. In andere landen kunnen andere voorwaarden en andere tarieven gehanteerd worden.

Mag een fiets overal in de trein worden geplaatst?

Een fiets mag niet overal in de trein worden geplaatst. Deze mag alleen geplaatst worden in daarvoor toegewezen treinstellen.

Kan een fiets mee tijdens de spits?

EEen vouwfiets mag wel mee tijdens de spits. Andere fietsen kunnen alleen buiten de spitstijden om mee de trein in.

In welke kleuren zijn jullie fietsen verkrijgbaar?

De fietsen in het assortiment zijn verkrijgbaar in 15+ verschillende kleuren. De populairste kleuren van dit moment zijn mat zwart / roze / zwart / blauw / rood.