Fietsvakantie door België: de beste routes en tips voor de voorbereiding

Heb je alle fietsroutes in Nederland al afgefietst? Dan kun je naar het buitenland gaan voor een fijne fietsvakantie. Wil je niet te ver van huis? Dan organiseer je een fietsvakantie in België. In België zijn enkele prachtige fietsroutes te vinden, die op deze pagina stuk voor stuk beschreven worden. Ook krijg je op deze pagina enkele tips om jouw fietsvakantie goed voor te bereiden.

Fietsroutes vanuit Nederland naar België

Er zijn diverse fietsroutes die in Nederland starten en doorlopen in België. Wil je fietsend van huis vertrekken en zo in ons buurland terecht komen, dan volg je een van de volgende routes:

  • De Schelde-Deltaroute (LF30).
  • De Stedenroute (LF2).
  • De NAP-route (LF9).
  • De Kempenroute (LF51).

Een voordeel van het volgen van een route die in Nederland begint, is dat je niet met ander vervoer naar België hoeft te gaan. Zo kun je de auto gewoon thuis laten staan en hoef je ook niet met het openbaar vervoer naar België te reizen als je een van bovenstaande fietsroutes volgt.

Fietsvakantie door België

Fietsroutes in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn tientallen leuke fietsroutes te vinden. De leukste en populairste fietsroutes in dit deel van België, zijn de volgende:

  • De fietsroute rond en door Brussel. Totale afstand: 42 kilometer.
  • Rondje Natuurreservaat Groot Schietveld. Totale afstand: 52 kilometer.
  • De fietsroute rond en door Leuven. Totale afstand: 58 kilometer.
  • De fietsroute van Poperingen naar Ieper. Totale afstand: 57 kilometer.
  • De fietsroute door de Kalmthoutse Heide (bij Antwerpen). Totale afstand: 60 kilometer.

Omdat bovenstaande fietsroutes niet erg lang zijn, kun je ze ook met elkaar combineren. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de fietsroute van Poperingen naar Ieper volgen, om vervolgens door de Kalmthoutse Heide te gaan fietsen.

Fietsroutes in Wallonië

Ook in Wallonië zijn prachtige fietsroutes uitgestippeld. De populairste routes in dit deel van België, zijn de volgende:

  • De Vennbahn. De Vennbahn is een van de langste fietspaden van Europa. Dit fietspad loopt niet alleen door Wallonië, maar ook door Duitsland en Luxemburg. Zeker de moeite waard als je van langere fietstochten houdt!
  • Het fietsnetwerk van Picardisch Wallonië. Dit fietsnetwerk ligt in Henegouwen en is maar liefst 1600 kilometer lang. Je kiest zelf welk deel van het fietsnetwerk je af wil leggen en je kiest dus ook zelf hoe lang je wil fietsen. Goed om te weten: het fietsnetwerk van Picardisch Wallonië is verbonden met de Waalse fietsroutes en de Vlaamse knooppuntnetwerken.

Tip: Fietsvakantie door Slovenië

Je fietsvakantie goed voorbereiden: drie praktische tips

Heb je besloten dat je een van de fietsroutes in dit artikel wil volgen? Stap dan niet direct op de fiets, maar bereid jouw vakantie goed voor. Wij geven je graag drie praktische tips voor de beste voorbereiding.

  • Print je route van tevoren uit. Tegenwoordig kun je mobiel internet gebruiken in het buitenland, maar het is toch goed om je route ook geprint bij de hand te hebben. Is de batterij van je telefoon leeg of heb je geen mobiel internet meer, dan weet je toch altijd waar je heen moet met een printversie van jouw fietsroute.
  • Draag een helm. Het is niet verplicht om met een helm te fietsen in België, maar vaak is dit wel verstandig. Zeker als je een drukke route volgt, is het beter een helm te dragen.
  • Neem je jouw eigen fiets mee op vakantie? Breng de fiets dan eerst even naar de fietsenmaker voor een complete check-up. Laat je banden oppompen, laat de remmen controleren en zorg voor goed werkende lampen. Als je op fietsvakantie gaat, heb je een goede fiets nodig.

Wil je met je kinderen op fietsvakantie gaan? Houd dan rekening met kortere afstanden. Bereid je van tevoren door eerst in de omgeving een fietstocht te maken. Zoek je nog een nieuwe fiets voor je kids? Kijk dan bij onze jongensfietsen & meisjesfietsen.